Seminarji & delavnice

3-urni Seminar: Optimalno dihanje in udžaji pranajama

3-urni Seminar: Optimalno dihanje in udžaji pranajama

Danes obstaja veliko zmede in nejasnosti glede dihanja. Podobno kot se pogosto omenja pravilno držo telesa, se na isti način govori tudi o dihanju.

V resnici ne obstaja nekaj takega kot je pravilno dihanje. Obstaja le optimalno dihanje. Ki je prilagojeno življenjski situaciji, v kateri trenutno smo.

Način, ritem in globina dihanja se spreminja glede na dinamične in neprestano se spreminjajoče potrebe našega telesa in uma. Lahko verjamete dogmam tradicionalne joge, da je »potrebno« dihati trostopenjsko. Vedno od spodaj navzgor. Lahko tudi verjamete učenju velikega učitelja joge Krishnamacharye, ki je pogosto učil ravno obratno. Vdih morate vedno narediti od zgoraj navzdol. Za večjo verodostojnost takšne teorije se je celo skliceval na učenja starega indijskega teksta Bhagavad Gite, ki v enem delu opisuje premik energije v odnosu na prano in apano.

Lahko pa začenjate tudi bolj poslušati in zaupati svoji somatski inteligenci. Večkrat ko neposredno čutite, poslušate in upoštevate avtentične potrebe svojega telesa in uma, bolj boste znali dihati naravno in optimalno. To je edino resnično zdravo in učinkovito dihanje, ki bo koristilo tako potrebam vaših telesnih celic po kisiku, kot tudi vašemu živčnemu sistemu. Dihanje namreč nima zgolj biološke, temveč tudi psihološko funkcijo. Dihanje je edina funkcija avtonomnega živčevja, na katerega lahko vsi zelo hitro vplivamo. Vedeti pa moramo, da različna notranja psihološka stanja, misli in čustva, vplivajo na ritem in način dihanja.

Na triurnem seminarju Optimalno dihanje in udžaji pranajama boste
spoznali:
  • Različne pristope, ki vodijo v izboljšanje zavedanja telesa.
  • Tehnike gibanja telesa in različne postavitve telesa (regenerativne položaje), ter delo v parih, ki bodo izboljšali funkcijo dihanja.
  • Izbrane joga asane, ki omogočajo boljšo kvaliteto vdiha in izdiha.
  • Učenje osnovne tehnike jogijske pranajame (dihalne in energijske tehnike) udžaji diha in njene variacije.

Termin: sreda, 16.1.2019, od 17:00 do 20:00 v Parinama centru
Cena: 60 EUR

Program vodi Blaž Bertoncelj, učitelj joge in somatike, joga in biofeedback terapevt.
Trajanje: 16. januar 2019; 17:00-20:00Cena: 60 €
Mesečna regenerativna joga RELAX & RENEW

Mesečna regenerativna joga RELAX & RENEW

Regenerativna joga je naravno zdravilo proti stresu! Tako piše Judith Lasater Hanson, učiteljica joge in utemeljiteljica metode RELAX AND RENEW, v svoji knjigi z enakim naslovom.

Priložnost za srečanje s seboj

Živimo v svetu, ki je usmerjen v veliko aktivnost in nenehne ter hitre spremembe. Vrednota je delovanje in zunanja uspešnost, zato si pogosto ne vzamemo dovolj časa za sprostitev in umiritev. Regenerativna joga je poseben pristop v jogi, ki nas spodbuja k večji umiritvi in globinski sprostitvi. Posebnost vadbe je v tem, da ostajamo v joga asanah dlje časa, podprti z različnimi pripomočki.

Regenerativna joga nas uči, da se odpremo samemu sebi, svoji energiji in življenju.

Priporočamo vsakomur!


v Parinama joga centru, Cesta na Brdo 85

Srečanja vodi Céline Louis.

DATUMI NOVEMBER/DECEMBER 2018:
- Nedelja, 4. november 2018 / 19:00-20:30
- Nedelja, 18. november 2018 / 19:00-20:30
- Nedelja, 2. december 2018 / 19:00-20:30

Obvezna predhodna prijava na parinama.center@gmail.com ali 030 66 55 44.
 

Cena: 16 EUR
Delavnica: Zdrava in vitalna hrbtenica

Delavnica: Zdrava in vitalna hrbtenica

16. oktober. Vsako leto je to svetovni dan hrbtenice. Letošnji slogan je usmerjen v ozaveščanje pomena ljubezni do svoje hrbtenice.

To je povezano s sposobnostjo zavestnega čutenja in upoštevanje resničnih potreb svojega telesnega stebra, kar naša hrbtenica tudi je.

Zdrava hrbtenica je tista, ki je dobra prijateljica z močjo, vzdržljivostjo in gibljivostjo. Ob pravem trenutku in v obliki, ki je potrebna za določen gib ali položaj. Ker smo v sodobnem času toliko odtujeni od samega sebe, ni čudno, da so mišično skeletne bolečine v takšnem porastu. Kljub temu, da je medicina in sodobna znanost zelo napredovala, so bolečine (zlasti v ledvenem predelu) ene izmed najbolj trdovratnih in kompleksnih, kjer je tudi fizioterapija pogosto neučinkovita.

Glede na to, da sem sam imel zelo hude bolečine po končani športni karieri ter si z jogo najprej pomagal, potem pa tudi škodoval, lahko predstavim in poučujem tovrstni program s svojo osebno izkušnjo, ki dodatno temelji na znanju, ki izhaja iz joga terapije, somatike in sodobnih raziskav o zdravju hrbtenice.

Če želite spoznati osnovne principe dobre uporabe svoje hrbtenice, tako v gibanju kot mirovanju, se naučiti nekaj vaj za stabilizacijo in mobilnost, ter spoznate osnove psihosomatike hrbtenice (povezanost med telesom in čustvi) ste toplo vabljeni na dve urno delavnico Zdrava in vitalna hrbtenica.


Termin: sreda, 17. oktober 2018, 18:00 do 20:00

Lokacija: center Parinama

Uči: Blaž Bertoncelj

Cena: 40 € (v ceno je vštet DVD Zdrava hrbtenica v vrednosti 22 €, ki ga prejme vsak udeleženec delavnice)


Obvezna predhodna prijava na mail parinama.center@gmail.com ali telefon 030 66 55 44.

 

Seminar: Stres in izgorelost

Seminar: Stres in izgorelost

3-urni seminar: Stres in izgorelost
z dr. Tino Bončina in Blažem Bertoncljem

10. oktober 2018; 17:00 - 20:00 v centru Parinama