Sprostitev telesa in uma

Spletni darili

Zaradi prekomernega sedenja, slabe telesne drže in pomanjkanja gibanja povzročamo veliko težav našim sklepom. Zlasti ramenom in kolkom. Izvajajte z menoj eno od sistematičnih sekvenc Parinama somatike in joge, ki vam bo pomagala razbremeniti te dele telesa.

Video posnetek 01 : mobilizirajte in sprostite ramena in kolke

Naslednja somatska sekvenca bo na lahkoten in nenasilen način pomagala zmanjšati odvečno mišično napetost v vratu, obrazu ter tudi drugje po telesu. Naše telo je povezano in ko zavestno vplivamo na en del telesa, lahko spremembo zaznamo tudi na ostalih delih telesa.

Če se soočate z bolečinami v vratu ali nelagodjem, ki izhaja iz prisilne drže, prekomernega sedenja ali stresa, vam lahko to zaporedje somatskih vaj zelo koristi. Prav tako pa bo blagodejno delovalo na celotno hrbtenico. Pridružite se vaji in opazujte pozitivne spremembe na sebi!

Zaradi odtujenosti od samega sebe ima danes veliko ljudi težave z optimalnim, naravnim, lahkotnim dihanjem. Dih pripada tako telesu kot umu in zato je kultiviranje stika s svojim dihanjem eden od pomembnih poti k izboljšanju celostnega zdravja, počutja in tudi zmanjšanja prekomernega stresa.

V tem posnetku ne boste izvajali posebnih dihalnih tehnik, temveč boste delovali na izboljšanje zavedanja svojega diha. Ne obstaja nekaj takega kot je pravilno dihanje, obstaja le optimalno dihanje, ki je primerno za različne telesne položaje kot tudi vsakodnevne situacije, v katerih se nahajajo v vsakodnevnem življenju.

Zavedanje diha je pomemben del kvalitetnega življenja.

Kako si lahko z dihanjem in z zavedanjem dihanja zmanjšati stresni odziv? Pod stresom naš um in z njo pozornost begata. V Aziji tako stanje imenujejo opičji um. Ko smo v takem mentalno čustvenem stanju, kar stres tudi predstavlja, bo naše telo predlogo časa v stresnem odzivu. To se bo izražalo v našem dihanju in načinu stika s seboj tudi preko diha.

Stresni odziv povzroča odtujitev od sebe, posledično pa se ne zavedamo osnovnih procesov, ki se v nas dogajajo, npr. normalna izmenjava vdiha in izdiha.

Sledeča praksa vključuje usmerjanje uma na dih (tj. dharana oz. prana dhrana) in na subtilno energijo (prana) – z drugimi besedami, usmerjanje uma na zavedanje premikanja energije znotraj nas.

Vabljeni v proces krepitve in graditve stika z dihom!

Video posnetek 02 : izboljšajte dihanje in zmanjšajte stres preko ozaveščanja dihanja v različnih telesnih položajih

PRIJAVA NA NOVICE

© Parinama 2019