Blog: SOMATIKA - JOGA ZAHODA

23. julij 2019, Blaž Bertoncelj

Opredelitev somatike

Soma je starogrški izraz za telo, somatiko pa lahko prevajamo kot vedo o učenju zavestne in lahkotne uporabe svojega telesa.  V svojem izvornem pomenu je soma izraz, ki v sebi nosi razumevanje, da sta telo in um povezana. V vsakem fizičnem telesu nekdo prebiva. Telo je orodje, s katerim se lahko naš notranji psihološki in duhovni svet izraža in deluje v materialnem svetu.

Somatika je splošno ime za različne šole, ki so nastale od začetka dvajsetega stoletja. Med najbolj znane šole somatike sodijo Feldenkrais metoda, Hanna somatika in Body mind centering (avtor tega članka je v zadnjih desetih letih končal izobraževanje v vseh treh). Znana je tudi šola Alexandrove tehnike (ki se veliko ukvarja predvsem z usmerjanjem položaja in gibanja vratu) in Rosen metoda.

Somatika ima terapevtske učinke, vendar njeno bistvo ni telesna terapija. Somatika s svojimi principi učenja ter gibalnimi tehnikami uči telo in um, kako lahko boljše komunicirata  in delujeta bolj harmonično. Somatski učitelj vas v skupini ali individualno vodi v različne lahkotne gibe, ki so v svojem bistvu namenjeni izboljšanju sporazumevanja med možgani in posameznimi mišicami ter odkrivanju novih možnosti gibanja in dihanja ter čutenja samega sebe. V primeru klinične somatike pa se uporablja vodenje in učenje z dotikom kot tudi zgolj verbalnim učenjem izvajanja specifičnih gibov, ki so najbolj koristni za vaše trenutno psiho somatsko stanje.

Praksa somatike se vedno začenja z izboljšanjem zavedanja različnih delov telesa in izkustvenim spoznavanjem svojih različnih gibalnih navad. Večina somatskih vaj se izvaja na tleh, saj tako najlažje pridobimo povratno informacijo, kaj se v resnici dogaja z našim telesom. Stik s tlemi  postane naš učitelj, ki prebudi somatsko zavedanje in inteligenco.

Temeljni principi izvajanja somatskih vaj

Za čim bolj učinkovito izvajanje somatskih vaj je potrebno gibanje izvajati zavestno in počasi. Ko izvajamo določeni telesni gib počasi so aktivni drugi možganski centri, kot če gib izvajamo hitro. Upoštevamo pravilo »manj je več«.  Zato spodbujamo izvajanje manjših obsegov giba, kot smo jih sicer zmožni. Raziskujemo različne intenzitete in hitrosti gibanja, zato da lahko, sicer čim bolj nenasilno in prijazno do telesa, odkrijemo nove možnosti gibanja.

Povezanost joge in somatike

Somatske vaje gibanja in jogijski položaji (asane) imajo podobne principe izvajanja. To sicer bolj drži za tradicionalno hatha jogo in ne toliko za sodoben način poučevanja joge. Indijska tradicija je vedno poudarjala počasno in zavestno prakso gibanja in zadrževanja nekaterih položajev, z veliko vmesnimi pavzami. Sodobna joga je pogosto zelo hitra in izgublja razumevanje celostnega učenja joge.  Bistvo joga in somatike je v poudarku na zavestnem spoznavanju samega sebe. Temelj joge in somatike se nahaja v odkrivanju in preseganju svojih lastnih navad.  Kako se gibljemo, dihamo, razmišljamo, čustvujemo, kako živimo svoje življenje? Z veliko mero truda in neprestano mišično in psihološko napetostjo ali obstaja bolj lahkotna in nenasilna možnost?

Razlika med jogo in somatiko

Joga izvira iz Indije in Tibeta, različne somatske tehnike in pristopi pa so nastali na zahodu.  Na telesni ravni so lahko joga tehnike včasih zelo kompleksne in fizično zahtevne.  Večina tehnik somatike je bistveno lažjih. Nekatere ure somatike so sestavljene samo in dveh ali treh gibov, katere se z manjšimi variacijami večkrat ponovijo.  Zato, ker lahko lažje osredotočite svoj um in pozornost na nekaj, kar je enostavno in lahkotno. Temelj somatike je učenje preko razlik in sprememb, katere zaznavamo v telesu med in po izvajanju specifičnega gibanja.

Joga tečaji so namenjeni celotnemu telesu in uporabljamo različne vrste gibanj. Navadno v joga asanah uporabljamo večje obsege gibov, v somatiki pa manjše. V vsaki uri izvajanja somatike se navadno bolj osredotočimo na specifičen del telesa ter nato preko prakse gibanja in zavedanja integriramo ta del telesa (npr. lopatico ali pa kolk) v gibanje in zaznavo telesa kot celote. Ali pa s specifičnimi tehnikami vplivamo na prebuditev živčnega sistema, ki lahko določeno mišično skupino bolj enostavno skrči in nato sprosti.  Veliko asan v jogi temelji na razteznih položajih. Somatika ne uporablja statičnih razteznih položajev,

Joga je, v svojem izvornem načinu poučevanja, usmerjena na celoto človeka s poudarkom na njegovem duhovnem bistvu. Somatika je bistveno bolj pragmatična v telesnem smislu, saj je njen glavni namen učiti posameznika, kako se lahko giblje in živi z manj bolečinami in psihosomatskimi napetostmi.

Problem kronične mišične napetosti

Veliko sodobne telesne in terapevtske vadbe se osredotoča predvsem na mišično aktivnost in stabilizacijo. Različni gibi so namenjeni krepitvi mišic in povečanju mišične vzdržljivosti. Vsekakor je to nujno potrebno za dobro funkcionalno gibanje in življenje brez mišično skeletnih bolečin. Vendar se pozablja, da je prav tako pomembna mišična sprostitev. Ta je vedno povezana tudi z psihološko sprostitvijo.  Z malo discipline in redne prakse lahko vsakdo mišično okrepi svoje telo. Sprostitev pa ni samo povezana z vztrajno vadbo tehnik. Celostna sprostitev je umetnost in zelo individualen proces.

Potrebno je umiriti miselni tok in močna čustva ter tako sprostiti svoj um. Mišice so podaljšek uma, zato naše notranje psihološko stanje direktno vpliva na kronične mišične napetosti. Ki jih racionalni um ne zmore kar tako sprostiti. Bolj harmonično delovanje telesa in uma je direktno povezano z sposobnostjo samoregulacije živčnega sistema. Zato je pomembno, da različne somatske vaje izvajamo pozorno in umirjeno ter redno.

Izgleda, da je sodobnemu človeku nekako lažje velika fizična aktivnost in krepitev, kot pa razvijanje potenciala sprostitve, prepuščanja in zmanjšanja aktivnosti kronično aktivnih in napetih mišic. Danes je najbolj popularna mantra »samo naredi!« (angl. Just do it!), zato pozornost na večjo sprostitev in zavedanje nismo toliko pozorni. Za celostno zdravo in dobro življenje je nujno potrebno znati dobro uporabljati sposobnost zavestnega delovanja in sprostitve, saj samo tako lahko dosežemo dinamično ravnovesje med telesom in umom.

To je glavni namen učenja Parinama somatike : naučiti vas, kako lahko zavestno in nenasilno osvojite bolj funkcionalne, lahkotne in prijetne načine gibanja, dihanja in življenja. Ker si vsi zaslužimo živeti bolj lahkotno in brez bolečin!

 

Blaž Bertoncelj, mednarodni certificirani učitelj joge in somatike

 

PRIJAVA NA NOVICE

© Parinama 2019