IZOBRAŽEVALNI PROGRAM

PARINAMA SOMATIKA

Somatika – joga zahoda.

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Dveleten izobraževalni učiteljski program.

Trajanje: oktober 2022 – junij 2024

(en vikend mesečno, sob + ned 9:00-16:00)

Cena: 5.200 EUR za celoten program ali 2.600 EUR za letnik

(ali v treh trimesečnih obrokih po 1200 + 780 + 780 €)

Prijave sprejemamo na info@parinama.si.

somatika

Kaj je somatika?

Somatika je splošen izraz za različne metode in pristope, ki uporabljajo zavestno gibanje, dihanje in spreminjanje osebnih psihosomatskih vzorcev za dosego bolj kvalitetnega, lahkotnega in zavestnega življenja. Temelj somatike je graditev boljšega odnosa med telesom, dihom in umom. Cilj somatike je tudi izboljšanje samozavedanja in spoznavanja svojih lastnih gibalnih kot tudi psiholoških vzorcev ter povečanje sposobnosti spremeniti le-te.

 

Veliko tehnik somatike je lahko podobni počasni in dinamični praksi joga asan. Iz tega razloga lahko somatiko tudi poimenujemo jogo zahoda. Z razliko od klasične joge, ki izhaja iz indijsko-tibetanske tradicije, somatika ne vključuje azijske filozofije ter duhovno pogojenih učenj in ezoterične anatomije. Somatika temelji na zahodni anatomiji in zahodnem pogledu na to, kako delujeta naše telo in um.

 Kratek zgodovinski pregled nastanka somatike

Somatske šole so začele razvijati v začetku dvajsetega stoletja, največ teh pa je nastalo po koncu druge svetovne vojne.  Najbolj prepoznavne so : Alexandrova tehnika, BMC (body mind centering), Feldenkrais metoda, THS (Tomas Hanna somatika), Rosen metoda, Rolfing, Kontaktna improvizacija, Avtentično gibanje, Senzorno zavedanje, Ideokineza.  Somatika je vplivala tudi na področje plesa ter tako je nastala tehnika kontaktne improvizacije ter Labanova analiza gibanja.  Sicer pa se za začetnika somatike (ta se je v bistvu začela v Evropi) priznava go. Elsa Ginlder, ki je bila pred drugo svetovno vojno nemška učiteljica gimnastike.Parinama somatika, katere utemeljitelj je Blaž Bertoncelj, izhaja primarno iz učenj Moshe Feldenkraisa in Tomasa Hanne ter specifičnih izbranih tehnik joga terapije. Blaž se je več let izobraževal z direktnimi učenci obeh somatskih šol, tako v Ameriki kot v Evropi. Posebnost Parinama somatike je v kreativni uporabi skrbno izbranih sekvenc in tehnik, ki so v skladju s tem, kar danes vemo, da je zdravo in funkcionalno gibanje. Največji poudarek namenimo tehnikam, ki vodijo v bolj zdravo hrbtenico in živčni sistem. Sicer pa spoznamo pristope, ki omogočajo boljše zavedanje, gibanje in nadzor nad vsemi deli telesa.

 Parinama somatika uporablja dva različna načina poučevanja in dela z ljudmi:

Prvi pristop je skupinsko učenje

Učitelj somatike vodi skupino svojih učencev skozi vnaprej določeno uro izkustvenega čutenja, spoznavanja svojega telesa in uma, pridobivanja boljšega nadzora nad mišicami in učenje bolj lahkotnega gibanja svojega telesa. Cilj skupinske prakse je prepoznavanje in spreminjanje osebnih vzorcev čutenja, gibanja, dihanja in razmišljanja.  Z razliko od klasične joge se skupinska vodena praksa somatskih tehnik iz strani učitelja skoraj nikoli ne demonstrira. S takšnim načinom učence spodbujamo, da začenjajo bolj zaupati svoji somatski inteligenci. Pravo učenje se zgodi samo v sproščenem notranjem stanju A-ha učinkov, ko se bolj jasno zavemo, kaj sploh delamo. Iz te ravni zavedanja smo pripravljeni na spreminjanje osebnih vzorcev, ki se vedno izražajo v načinu gibanja, dihanja, razmišljanja in podobi samega sebe.

 

Drugi pristop je individualno usmerjeno delo na mizi ali na tleh.

Individualni pristop ali klinična somatika se uporablja v primerih, ko ljudje potrebujejo več individualne pozornosti ali v primeru večjih mišično skeletnih bolečin, nevroloških motenj ali drugih težav, kjer lahko somatika resnično pomaga. Klinična somatika je odlična tudi v primeru psihosomatskih motenj in pogostih težav in obolenj sodobnega človeka (glavoboli, bolečine v vseh predelih hrbtenice, bolečine v ramenskem obroču, težave z dihanjem, kronično mišično napetostjo, športne poškodbe….). 

Po dvoletnem izobraževanju, ki bo prav gotovo vplival zelo dobro na vas osebno (v smislu odkrivanja novih stvari o samemu sebi in spreminjanja osebnih navad gibanja in razmišljanja)  boste dovolj usposobljeni za samostojno vodenje tečaja somatike v skupini (po prvem letniku) in individualno, klinično somatiko (po drugem letniku).

Po uspešno opravljenem prvem letniku izobraževanja vam dovolimo, da začenjate poučevati skupinsko somatsko vadbo (pod zaščitenim imenom Parinama somatika), na koncu drugega leta pa lahko upravljate individualno delo s svojimi učenci in klienti.

 

V dodatnem, 100 urnem izobraževanju (po koncu dvoletnega programa), pa boste lahko usposobljeni za vodenje posebnih somatskih delavnic, ki bodo usmerjene v specifične dele telesa (vrat, obraz, spodnja čeljust, ramena, medenica, kolki, kolena, stopala, prsti rok) in funkcije telesa (hoja, sedenje, tek, uporaba glasu, vid) ter zmanjševanje pogostih težav sodobnega človeka (stres, tesnoba, kronične bolečine telesa, delo s poškodbami). Tematske delavnice bodo potekale v obliki enodnevnih programov od septembra 2019 dalje.

 

VSEBINA PROGRAMA SOMATIKA:

  • Poglobljeno spoznavanje povezanosti telesa in uma;
  • Osnovni principi izvajanja tehnik somatike v skupini in individualno;
  • Učenje in izvajanje preko 120 različnih tematskih ur (strukturni in funkcionalni pristop);
  • Spoznavanje individualnega dela s klientom;
  • Praktično učenje uporabe dotika v terapevtske namene, ki vplivajo na različne dele telesa in so koristne za pogoste težave sodobnega človeka, kot so: kronična mišična napetost, mišično-skeletne bolečine v različnih delih telesa, glavoboli, tesnoba, psihosomatske motnje, fibromalgija in podobno.

 

KOMU JE PROGRAM SOMATIKA NAMENJEN?

  • Učiteljem sorodnih disciplin: joga, pilates, ples.
  • Športnim trenerjem.
  • Zdravstvenim delavcem (fizioterapevti in delovni terapevti).
  • Vsem, ki jih zanima učenje novih načinov gibanja ter uporabe telesa in uma.
  • Tistim, ki bi radi pomagali sebi in drugim pri zmanjšanju telesnih bolečin in stresa.

 

URNIK izobraževanja

 

2022:

Oktober: 08. in 09.

November: 12. in 13.

December: 03. in 04.

 

2023:

Termini bodo objavljeni naknadno.


Več o naši ostali ponudbi pa si preberite na domači stani.


* V primeru predčasne prekinitve izobraževanja iz osebnih razlogov plačila ne vračamo. Vračilo denarja je možno le v primeru zdravstvenih težav z zdravniškim potrdilom.

** Zgolj za cenovno primerjavo: 300 urni program, ki ga je opravil Blaž Bertoncelj pri svoji učiteljici Mii Segal (ena izmed najbolj izkušenih, še danes živečih, asistentov Moshe Feldenkrais-a), stane v Kaliforniji 20.000 USD.

STROKOVNI VODJA PROGRAMA IN VAŠ GLAVNI UČITELJ

Program vodi Blaž Bertoncelj, večkratno mednarodno certificiran učitelj somatike (Feldenkrais metoda, Hanna somatika in BMC – body mind centering), biofeedback in joga terapevt ter učitelj joge. Je izkušeni učitelj in mentor, ki jogo poučuje od leta 1998, somatiko pa od leta 2008.

PRIJAVA NA NOVICE

© Parinama 2019