Joga terapija fizičnega telesa

Naučite se pomagati sebi in drugim. Preventivno in kurativno.

Joga terapija fizičnega telesa (100 ur)

Joga terapija fizičnega telesa (100 ur)

Dinamično zdravje mišično-skeletnega sistema

Temelj joga terapije je spreminjanje osebnih vzorcev in navad. 

V modulu joga terapije mišičnega in skeletnega sistema se bomo v osnovi ukvarjali s spreminjanjem navad drže telesa, uporabe hrbtenice in vzorcev v gibanju, dihanju in mišičnem tonusu.


Kaj je joga terapija?

Splošna in sodobna joga se primarno ukvarja z izboljšanjem počutja, splošnim zmanjšanjem stresa, večjo gibljivostjo in močjo. Klasična, tradicionalna joga, ki je nastala v Indiji in Tibetu, je bistveno bolj usmerjena v duhovno izkušnjo življenja, filozofijo in meditacijo.


Joga terapija je primarno usmerjena na posamezniku prilagojeno uporabo vseh različnih orodij joge z glavnim namenom:  izboljšanje fizičnega in mentalnega zdravja. Danes vse več znanstvenih raziskav potrjuje, da je lahko joga terapija učinkovita pri zmanjševanju in preprečevanju mišično-skeletnih bolečin, uravnovešanju krvnega sladkorja in pritiska, različnih stresnih in psihosomatskih motnjah, glavobolih, zmanjševanju negativnih posledic kemoterapije pri rakavih bolnikih ter kot komplementarno zdravljenje v dveh najbolj perečih mentalnih obolenjih sodobnega človeka: tesnoba in depresija.


Posebnost Parinama joga terapije je v integraciji znanj, principov in pristopov, ki izvirajo tako iz holistične joga terapije (kjer se smiselno uporabljajo vse tehnike joge, ne zgolj asane), kot tudi izbrane gibalne tehnike somatike, ustvarjalna uporaba različnih pripomočkov ter terapevtska uporaba dotika.


Od vseh ostalih modulov joga terapije je modul zdravje mišično skeletnega sistema najbolj splošno uporaben za skupinsko in terapevtsko učenje joge. Zakaj? Včasih so na jogo prihajali zdravi in vitalni ljudje, ki so brez težav izvedli večino joga asan. Danes temu ni več tako. Sodoben človek preveč sedi, premalo giblje. Psihološki stres dodatno povzroča togost telesa in kronično mišično napetost ter preprečuje optimalno dihanje. Zato je pogosto potrebno tudi na splošnih tečajih joge klasične asane in vinjasa krame prilagoditi. Uporabljati pripomčke. Dober učitelj joge mora poznati veliko število različic osnovnih tehnik joge, da lahko varno in učinkovito poučuje povprečnega tečajnika.

 

Veliko sodobnih učiteljev in učiteljic joge pogosto reče : “delajte, kolikor lahko.” Še huje je, ko slišimo : “pojdite še globlje v položaj, potisnite, vi ste to zmožni!”. Ali pa : “telo vam bo povedalo, kaj morate narediti!”  Vsa ta navodila niso nujno slaba sama po sebi. Vendar vseeno niso več primerna za dobro in varno poučevanje joge. Razumeti moramo, da je sodobni človek dokaj odtujen od svojega telesa in diha, svojih občutkov in s tem samega sebe. Nasilje je na sistemski ravni prisotno okrog nas, zato ljudje ne znajo več biti nenasilni do svojega telesa. Okvare hrbtenice in sklepov, poleg stresnih obolenj ter sindroma kroničnih bolečin fizičnega telesa dosegajo raven prave epidemije!


Zato smo v Parinama jogi prepričani (in naše klinične izkušnje to tudi potrjujejo), da lahko izvajanje terapevtskih tehnik joge resnično pomagajo vsakemu človeku, ki trpi zaradi fizičnih ali psiholoških bolečin, motenj in neravnovesja!

Opis programa

  • Teoretična in izkustvena anatomija človeškega mišično-skeletnega sistema.
  • Terepevtska aplikacija joga asan za pogoste težave hrbtenice in sklepov.
  • Osnovne tehnike krepitev in sprostitve pomembnih mišičnih skupin. Tehnike mobilizacije in stabilizacije sklepov in hrbtenice.
  • Izbrane tehnike somatike, katere lahko smiselno uporabite znotraj joga terapije.
  • Indikacija ter kontraindikacije klasičnih in prilagojenih joga asan.
  • Terapevtska uporaba pranajame, ki vpliva na živčni sistem in s tem na zaznavo bolečine.
  • Sistematično učenje joga terapije v treh segmentih hrbtenice : ledveni, prsni in vratni predel.
  • Izvedba joga asane na različne načine : strukturni in funkcionalni pristop.
  • Terapevtska uporaba pripomočkov : stena, stol, kvader, trak, odeja, bolster, valj, palica.
  • Terapevtska uporaba dotika in partner joge.

Vsak udeleženec sproti prejme pisno gradivo tematike, ki se specifični

vikend poučuje.


KOMU JE PROGRAM NAMENJEN?

Program je namenjen  učiteljem joge, ki so že končali vsaj 200-urno splošno izobraževanje za učitelja joge ali posameznikom, ki imajo osnovno predznanje o jogi, gibanju in zdravju.

Na tem programu boste pridobili znanje in praktične izkušnje, katere lahko takoj uporabite v svojem poučevanju, tako v skupini, kot v primeru individualnega poučevanja.

Potek programa

MAREC 2019 - OKTOBER 2019

Program poteka enkrat mesečno, celotni vikend (od 08.00 do 16.00), v prostorih Parinama centra (Cesta na Brdo 85, Ljubljana).


Datumi izobraževanja:

Marec: 30. in 31.

April :06. in 07.  

Maj : 18. in 19. 

Junij: 08. in 09. 

September : 21. in 22. 

Oktober : 19. in 20.


Večji del programa vodi: Blaž Bertoncelj, multidisciplinarni učitelj ter joga in biofeedback terapevt 

Določene vsebine pokrivata: Klemen Lipovšek, dr. medicine in Celine Louis, učiteljica pilatesa in joge, Parinama joga terapevtka in somatski gibalna pedagoginja, učiteljica certificiranih gibalnih terapevtskih programov francoske fizioterapevtke Blandine Calais Germaine.


** Ta program sestavlja dobro tretjino celotnega 300 urnega programa Parinama joga terapija. Ta je dodatno sestavljen iz dveh modulov “mentalno zdravje in joga psihologija” ter dodatnih dveh modulov “ajurveda in pogosta obolenja sodobnega človeka”. V primeru zanimanja lahko v letu 2020 nadaljujete s celotnim izobraževanjem joga terapije.


* V primeru predčasne prekinitve izobraževanja iz osebnih razlogov plačila ne vračamo. Vračilo denarja je možno le v primeru zdravstvenih težav z zdravniškim potrdilom.

Trajanje: Marec 2019 - Oktober 2019Cena: Cena celotnega programa v enkratnem znesku: 1.150 EUR ALI Plačilo v treh obrokih: 550 € + 350 € + 350 €

Učitelji

Blaž Bertoncelj

Blaž Bertoncelj

Blaž Bertoncelj, multidisciplinarni učitelj ter joga in biofeedback terapevt 
Klemen Lipovšek

Klemen Lipovšek

Dr. medicine.
Céline Louis

Céline Louis

Učiteljica pilatesa in joge, Parinama joga terapevtka in somatski gibalna pedagoginja, učiteljica certificiranih gibalnih terapevtskih programov francoske fizioterapevtke Blandine Calais Germaine.