Novice

SEMINAR: Optimalno dihanje in udžaji pranajama; sobota, 16. januar 2019 ob 17:00 v centru Parinama

SEMINAR: Optimalno dihanje in udžaji pranajama; sobota, 16. januar 2019 ob 17:00 v centru Parinama

Danes obstaja veliko zmede in nejasnosti glede dihanja. Podobno kot se pogosto omenja pravilno držo telesa, se na isti način govori tudi o dihanju.

V resnici ne obstaja nekaj takega kot je pravilno dihanje. Obstaja le optimalno dihanje. Ki je prilagojeno življenjski situaciji, v kateri trenutno smo.

Način, ritem in globina dihanja se spreminja glede na dinamične in neprestano se spreminjajoče potrebe našega telesa in uma. Lahko verjamete dogmam tradicionalne joge, da je »potrebno« dihati trostopenjsko. Vedno od spodaj navzgor. Lahko tudi verjamete učenju velikega učitelja joge Krishnamacharye, ki je pogosto učil ravno obratno. Vdih morate vedno narediti od zgoraj navzdol. Za večjo verodostojnost takšne teorije se je celo skliceval na učenja starega indijskega teksta Bhagavad Gite, ki v enem delu opisuje premik energije v odnosu na prano in apano.

Lahko pa začenjate tudi bolj poslušati in zaupati svoji somatski inteligenci. Večkrat ko neposredno čutite, poslušate in upoštevate avtentične potrebe svojega telesa in uma, bolj boste znali dihati naravno in optimalno. To je edino resnično zdravo in učinkovito dihanje, ki bo koristilo tako potrebam vaših telesnih celic po kisiku, kot tudi vašemu živčnemu sistemu. Dihanje namreč nima zgolj biološke, temveč tudi psihološko funkcijo. Dihanje je edina funkcija avtonomnega živčevja, na katerega lahko vsi zelo hitro vplivamo. Vedeti pa moramo, da različna notranja psihološka stanja, misli in čustva, vplivajo na ritem in način dihanja.

Na triurnem seminarju Optimalno dihanje in udžaji pranajama boste
spoznali:
  • Različne pristope, ki vodijo v izboljšanje zavedanja telesa.
  • Tehnike gibanja telesa in različne postavitve telesa (regenerativne položaje), ter delo v parih, ki bodo izboljšali funkcijo dihanja.
  • Izbrane joga asane, ki omogočajo boljšo kvaliteto vdiha in izdiha.
  • Učenje osnovne tehnike jogijske pranajame (dihalne in energijske tehnike) udžaji diha in njene variacije.

Termin: sreda, 16.1.2019, od 17:00 do 20:00 v Parinama centru
Cena: 60 EUR

Program vodi Blaž Bertoncelj, učitelj joge in somatike, joga in biofeedback terapevt.

 

Obvezna predhodna prijava na mail parinama.center@gmail.com ali telefon 030 66 55 44.